Uncategorized

Hur man anställer en arkitekt – från loungedesign till hemdesign

När du anställer en arkitekt och bedömer hans arbete, tänk på hur det relaterar till andra exempel på bra arkitektur, till exempel Taj Mahal, Chichen Itza, Brunelleschis katedral, Empire State Building, etc. Dessa byggnader är några av de mest kända i världen på grund av hur de utvecklats från sina föregångare och hur de förhåller sig till sin omgivning. En stor arkitekt förstår både hur långt arkitekturen har kommit sedan pyramiderna, och hur mycket han är skyldig dem fasadmålare i västerås.

Arkitekten ansvarar för makro- och mikrodetaljer, från hur fasaden på en byggnad passar in i resten av stadslandskapet till möblerna som används i rummet. Alla byggnader bör följa tre föreskrifter levererade av Vitruvius, en forntida romare som levde under det första århundradet f.Kr. och en av de första som skrev om arkitektur. I sin De Architectura sa han att skönhet, användbarhet och hållbarhet är av primär betydelse för alla byggnader. Hundratals år senare föreslog Leon Battista Alberti att skönhet direkt hänför sig till proportioner, och att prydnaden också kan relateras. Vid 1800 -talet sa Louis Sullivan, fader till skyskrapan, ganska enkelt att “Form följer funktion.”

Arkitektur är en av de enda konstformer som är estetiska och funktionella. Som när du kliver in i Parthenon, inte bara drabbas du av dess gamla skönhet, men du kan föreställa dig att det inom sina väggar av enkelhet och styrka en gång fanns enorma statyer av gudar och gudinnor målade ljusa färger, med saftiga djur skivade öppna vid deras fötter. De gamla kolumnernas stoiska natur speglade dess hängivnes balanserade fromma natur.

Idag fungerar arkitekturen på ett liknande sätt, förutom att den har några fler resurser i ärmen. Ta loungedesign, till exempel. När en restaurangdesigner vill visa sin klient vad han är värd, innehåller han olika lyxiga element – siden, sammet, läder, marmor, taft – som kommer att förmedla till loungeens beskyddare vilken typ av plats de är på. Om han designar ett hem i modern stil kan han avvisa en mängd olika element och texturer för en eller två enkla minimalistiska sådana, som trä och glas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *